r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederlandse provincies tevreden over compromis brexitcompensatie

maandag 19 juli 2021, 15:48

DEN HAAG (PDC) - De Nederlandse provincies zijn blij met het compromis over de Brexit Adjustment Reserve (BAR) dat het Europees Parlement heeft uitonderhandeld met de lidstaten en de Europese Commissie. Door het compromis krijgen zij een grotere rol in de besluitvorming over de bestemming van het bedrag.

De onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de lidstaten zijn begin juni van start gegaan. Het doel was om het beschikbare bedrag van 886 miljoen te verdelen tussen de lidstaten op basis van de mate waarin zij gedupeerd zijn door brexit. Na Ierland ontvangt Nederland het grootste bedrag van de brexitcompensatie.

In het onderhandelingsresultaat is vastgelegd dat er een 'multileveldialoog' komt met decentrale overheden en sectoren die te kampen hebben met verliezen door de Brexit. Ook zijn de lidstaten verplicht om de sectoren te informeren over wat er met de BAR gebeurt. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken meldt dat iedereen die verlies lijdt door de Brexit een aanvraag in kan dienen.

Bron: Binnenlands Bestuur

Terug naar boven