r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Strafprocedures Brussel tegen Hongarije en Polen om LHBTI-beleid

donderdag 15 juli 2021, 15:17
gewijzigd
European buildings lit up in the colors of the rainbow flag to mark the International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia (IDAHOT) 2021
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint strafprocedures tegen Hongarije en Polen over het omgaan van beide landen met homo's en transgenders. Als de regeringen in Boedapest en Warschau geen beterschap tonen, kan dat hen voor het Europees Hof van Justitie brengen. Dat kan boetes en dwangsommen opleggen.

De commissie stelt de geruchtmakende Hongaarse wet aan de kaak die moet tegengaan dat kinderen op school of door boeken en films in aanraking worden gebracht met homoseksualiteit, transgenders en geslachtsverandering. Onder meer Nederland reageerde woedend en de rel kleurde de wedstrijden van Hongarije op het EK voetbal.

Met de wet schendt Hongarije niet alleen de vrijheid van meningsuiting en van informatie. Het land zou ook inbreuk maken op de EU-regels voor beeld- en geluidsdiensten en die voor online winkelen, vindt de commissie.

Maar Hongarije zou al eerder over de schreef zijn gegaan, al voor de wet van kracht was. De commissie stelt Boedapest ook in gebreke voor een verplichte waarschuwing op een kinderboek over een lesbische Assepoester.

De commissie komt verder in actie tegen Polen om de "LHBTI-vrije zones" die door gemeenten en regio's in vooral Zuidoost-Polen zijn uitgeroepen. Daardoor worden homo's en andere seksuele minderheden gediscrimineerd, stelt Brussel. Polen zou nalaten om in te grijpen.

Hongarije en Polen moeten binnen twee maanden opheldering verschaffen. Als die tekortschiet, kan de commissie uiteindelijk naar de Europese rechter stappen. "Europa zal nooit toestaan dat delen van onze samenleving worden gestigmatiseerd", aldus het dagelijks bestuur van de EU. "Gelijkheid en respect voor de menselijke waardigheid en mensenrechten zijn kernwaarden van de EU."

De stappen tegen Hongarije waren al aangekondigd. De commissie wachtte nog tot de gewraakte wet van kracht was en wilde de zaak ook heel zorgvuldig voorbereiden om de kans van slagen te vergroten mocht het uiteindelijk tot een rechtsgang komen.

Delen

Terug naar boven