r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Pools hof stelt uitspraak reikwijdte EU-recht uit tot donderdag

dinsdag 13 juli 2021, 17:10
Rechtszaal van het Europees Hof van Justitie
Bron: European Commission

WARSCHAU (ANP) - De uitspraak van het Poolse hof over de vraag of het nationaal recht zwaarder weegt dan Europees recht is uitgesteld tot donderdag, melden lokale media. Het is niet duidelijk waarom het oordeel langer op zich laat wachten. De zaak is aangespannen door de Poolse regering en wordt door experts gezien als de grootste uitdaging voor de rechtsorde in de Europese Unie tot nu toe. Critici zien de zaak als mogelijk begin van het Poolse vertrek uit de Europese Unie.

De Europese Commissie meent dat de zaak "de fundamentele principes van EU-wetgeving" aantast. De Commissie vroeg de Poolse premier Mateusz Morawiecki de zaak in te trekken, maar hij weigert. Volgens Morawiecki is de zaak alleen bedoeld om botsingen tussen Poolse en Europese wetten tegen te gaan.

Doordat afgesproken is dat vonnissen van het Europees Hof doorslaggevend zijn, is gewaarborgd dat de Europese regels in de hele EU hetzelfde worden uitgelegd en toegepast. Experts vrezen dat de unie langzamerhand uit elkaar valt wanneer nationale vonnissen boven het EU-recht komen te staan.

De nationalistische Poolse regering diende de zaak in maart in, nadat het Europees Hof de opdracht gaf om veranderingen in de rechterlijke macht in Polen terug te draaien. Het hof in Luxemburg keerde zich tegen de hervorming van het Poolse constitutioneel hof en de invoering van een tuchtcollege voor rechters. Die zouden de onafhankelijkheid van Poolse rechters aantasten.

Terug naar boven