r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Lagarde: komende vergadering ECB is een belangrijke

maandag 12 juli 2021, 8:54
Christine Lagarde
Bron: The Council of the European Union

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) komt tijdens zijn beleidsvergadering deze maand met een nieuwe vooruitblik op zijn monetaire beleid. President Christine Lagarde van de centrale bank noemde de beleidsvergadering "een belangrijke".

Nu de ECB zijn strategische verkenning heeft afgerond en zijn inflatiedoel heeft veranderd van "dichtbij, maar lager dan 2 procent" naar "2 procent" hoort daar ook nieuw beleid bij. Lagarde belooft dat de vergadering, die vooraf als weinig spannend werd gezien, "enkele interessante variaties en wijzigingen" zal voortbrengen.

Daarbij zullen ook de voorspellingen voor het beleid in de komende tijd worden bijgesteld. Volgens Lagarde moet de ECB laten zien dat de bank zijn beloftes zal nakomen. Het huidige coronasteunpakket, waarmee de ECB in totaal voor 1850 miljard euro aan obligaties en staatsleningen opkoopt, zal zeker tot en met maart lopen, verwacht Lagarde. Daarna zou de steun "in een nieuwe vorm kunnen worden gegoten", zei de Française, zonder uitleg te geven.

Lagarde wil dan ook nog niet speculeren over wanneer de coronasteun kan eindigen. Ze zegt door de opkomst van de Delta-variant van het coronavirus slechts "voorzichtig optimistisch" te zijn over het herstel van de economie van de eurozone. "We moeten erg flexibel zijn en niet de verwachting scheppen dat we in de komende weken of maanden met de steun stoppen."

Terug naar boven