r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Frontex verdubbelt grensbewakingssteun aan Litouwen

zondag 11 juli 2021, 1:18
Grensovergang Kroatë © Rianne van Rossum

BRUSSEL (ANP) - De Europese grenswacht Frontex schroeft de hulp aan Litouwen op bij de bewaking van de grens met Belarus. Nu patrouilleren al een tiental agenten en wagens namens Frontex. Volgende week wordt die inzet verdubbeld, laat de organisatie in een verklaring weten.

Litouwen heeft eerder deze week bekendgemaakt een barrière neer te zetten bij de grens met Belarus. Ook gaat het leger daar patrouilleren om illegale migratie vanuit het buurland af te schrikken. Frontex zal het land voorzien van deskundigen die de autoriteiten helpen bij het verzamelen van gegevens over illegale grensoverschrijdingen en de uitwisseling van operationele informatie.

"We zijn klaar om ons ondersteuningsniveau te versterken en meer Europese korpsofficieren en uitrusting in te zetten. We versnellen en versterken wat al gepland was. En in nauwe samenwerking met de Litouwse autoriteiten bereiden we bovendien een snelle grensinterventie voor", aldus Frontex-directeur Fabrice Leggeri. "De grens van Litouwen is onze gemeenschappelijke buitengrens en Frontex staat klaar om te helpen waar nodig."

Litouwen deelt een 680 kilometer lange grens met Belarus. De EU-lidstaat riep eerder deze maand de noodtoestand uit vanwege de instroom van migranten. Politici uit Litouwen klagen al langer dat Belarus asielzoekers gebruikt om druk uit te oefenen. Zo zou het aantal vluchten tussen Belarus en Afghanistan flink zijn opgevoerd.

Terug naar boven