r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Spaanse premier Sánchez past kabinet aan

zaterdag 10 juli 2021, 19:00
gewijzigd
Pedro Sanchez
Bron: The Council of the European Union

MADRID (ANP/RTR/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft het kabinet herschikt waarin zijn sociaaldemocratische PSOE samenwerkt met het linkse Podemos, nadat zijn ploeg de afgelopen maanden veel kritiek had gekregen. De vijf bewindslieden van Podemos houden hun portefeuille. De wijzigingen zes maanden na het aantreden van het 22-koppige regeringsteam waren eerst besproken met koning Felipe.

Carmen Calvo moet als eerste vicepremier plaatsmaken voor Nadia Calviño, die minister van Economische Zaken blijft. Minister van Buitenlandse Zaken Arancha González Laya wordt vervangen door José Manuel Albares, de huidige ambassadeur in Parijs.

De voornaamste taak van dit kabinet is zorgen voor economisch herstel en banen, zei Sánchez, die ook zijn stafchef Ivan Redondo verving. Volgens de premier ging het ook om een "generatievernieuwing". De gemiddelde leeftijd van de ministers is nu 50 in plaats van 55 jaar en vrouwen zijn goed voor 63 procent van de regeringsposten, waar dat eerder 54 procent was.

De positie van de Spaanse regering is de laatste maanden verzwakt. Drie maanden geleden verloren Podemos en de PSOE regionale verkiezingen van de conservatieve Partido Popular. Ook was er veel kritiek op het recente besluit van de regering om negen vooraanstaande Catalaanse separatisten gratie te verlenen. Zij waren tot twaalf jaar celstraf veroordeeld voor hun poging de welvarende regio Catalonië van Spanje los te weken.

Delen

Terug naar boven