r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tusk nieuwe leider grootste Poolse oppositiepartij

zaterdag 3 juli 2021, 14:21

WARSCHAU (ANP/DPA) - Voormalig voorzitter van de Europese Raad en voormalig premier van Polen, Donald Tusk, keert terug in de politiek van zijn vaderland. Tusk (64) neemt opnieuw de leiding van de grootste oppositiepartij op zich. Het partijcongres van het liberaal-conservatieve Burgerplatform (PO) verkoos hem zaterdag in Warschau unaniem tot plaatsvervangend partijleider.

Tusk neemt voorlopig ook de functie van voorzitter op zich. De vorige partijleider Borys Budka was eerder afgetreden om de weg vrij te maken voor de terugkeer van Tusk. In een toespraak beloofde Tusk zijn partij een vastberadener strijd tegen de conservatief nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

"Vandaag regeert het kwaad in Polen. De PiS is gevechten met de EU, Duitsland en zelfs de Tsjechische Republiek aangegaan en heeft het land vervreemd van de huidige Amerikaanse regering door haar idiote politieke investering" in de voormalige president Donald Trump, zei hij.

Wil Tusk de vaste partijleider worden, dan moet hij nog door de partijleden in een stemming worden bevestigd. De datum daarvoor is nog niet vastgesteld.

Delen

Terug naar boven