r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie waarschuwt EU-voorzitter Slovenië om persvrijheid en EOM

donderdag 1 juli 2021, 19:30
vlag Slovenië wapperend

BRDO (ANP) - De Europese Commissie maant de nieuwbakken EU-voorzitter Slovenië de geldkraan naar het nationale persbureau weer open te draaien. En haast te maken met de benoeming van aanklagers voor het Europese Openbaar Ministerie (EOM).

Slovenië nam donderdag voor een halfjaar het voorzitterschap van de EU over en kreeg bovendien de goedkeuring van de commissie voor zijn aanvraag voor het Europese coronaherstelfonds. Maar commissievoorzitter Ursula von der Leyen nam die doorgaans feestelijke gelegenheid te baat Slovenië tot de orde te roepen over twee kwesties die de democratie en rechtsstaat raken.

"We vinden dat Slovenië de onafhankelijkheid en de passende financiering voor het nationale persbureau moet verzekeren", waarschuwde Von der Leyen bij het aantreden van de nieuwe EU-voorzitter. "Dus we verwachten een snelle oplossing om de bekostiging vrij te geven."

De Sloveense regering van premier Janez Jansa betaalt het persbureau al maanden niet. Volgens het persbureau wil hij het onder druk zetten om een regeringsgezinder nieuwe leiding aan te stellen.

Slovenië moet bovendien "met de grootste urgentie" aanklagers voor het nieuwe EOM benoemen, onderstreepte Von der Leyen nog eens. Het EOM moet fraude met Europese subsidies bestrijden. Slovenië heeft daarvoor nog altijd geen aanklagers benoemd, omdat de kandidaten de regering niet aanstonden. Dat maakt het land tot een groot risico voor de besteding van EU-geld zoals de miljarden uit het coronaherstelfonds, zegt de baas van het EOM.

Delen

Terug naar boven