r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Natuur- en milieuorganisaties teleurgesteld over landbouwakkoord

vrijdag 25 juni 2021, 18:16
Besproeiing van landbouwgrond na droogte © music4life

ZEIST (ANP) - Natuur-, milieu- en enkele agrarische organisaties zijn "uiterst teleurgesteld" over het vrijdag gesloten Europese landbouwakkoord, laten ze weten in een gezamenlijke verklaring. "Ondanks alle beloften wordt het budget van honderden miljarden euro's, afkomstig van de Europese belastingbetaler, wederom niet gebruikt voor de vergroening van de landbouwsector", stellen ze.

De EU-landen en het Europees parlement zijn het eens geworden over de verdeling van landbouwsubsidies. De Europese inkomenssteun voor boeren wordt voor 20 tot 25 procent afhankelijk van hoe duurzaam ze te werk gaan. Maar dat vinden de natuur- en milieuorganisaties te weinig.

"Dit betekent een voortzetting van het huidige landbouwbeleid waarbij intensieve, grootschalige landbouw wordt bevoordeeld, met alle schadelijke gevolgen voor natuur, milieu en klimaat", schrijven ze. Volgens hen komt het nu op de de individuele lidstaten aan om het Europese geld in hun eigen land toch zo duurzaam mogelijk in te zetten.

De verklaring is afkomstig van LandschappenNL, Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds, SoortenNL, Milieudefensie, Greenpeace, De Natuur en Milieufederaties, Toekomstboeren, Caring Farmers, Federatie van Agro-ecologische Boeren en Stichting Demeter.

Terug naar boven