r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU straft kopstukken luchtmacht en verkeersleiding Belarus

maandag 21 juni 2021, 18:08
gewijzigd
Wereldbol voor EU-vlag
Bron: (c) European Union

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie legt een zevental hoge Belarussische politici, militairen en topambtenaren strafmaatregelen op voor hun aandeel in het tot landen dwingen van een passerend vliegtuig met een dissident aan boord. Nog eens 71 andere kopstukken van het regime worden gestraft voor het neerslaan van de oppositie in het land. Ook zijn er sancties voor acht staatsbedrijven.

De maatregelen tegen betrokkenen bij de "kaping", zoals de EU het noemt, van het Ryanair-toestel met de dissidente journalist Roman Protasevitsj waren al aangekondigd. Ze kregen maandag de zegen van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU.

De 78 gestrafte Belarussen mogen de EU niet meer in en kunnen niet meer bij eventuele in de unie ondergebrachte tegoeden. De sanctielijst voor Belarus telt nu 166 personen en vijftien organisaties en bedrijven. De EU wil de bedrijven raken omdat het regime van president Aleksandr Loekasjenko daarmee zijn geld verdient.

Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag en haar collega's werden het maandag ook eens over economische sancties, die de inkomsten van Loekasjenko nog harder moeten treffen. "Die worden nog uitgewerkt, steeds indachtig de bevolking, dat zij niet de prijs gaan betalen voor de keuzes die het regime maakt." Ook sommige Nederlandse bedrijven en burgers zouden die sancties kunnen gaan voelen, erkent Kaag.

Tegelijkertijd met Europa kwamen ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada met maatregelen tegen Minsk, net als eerder. Washington richt zijn vizier op zestien personen en vijf organisaties of bedrijven. Bij de instanties die op de zwarte lijst zijn gekomen, gaat het onder meer om het Staatsveiligheidscomité van het land en de hoofdafdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken die zich bezighoudt met de bestrijding van georganiseerde misdaad en corruptie.

"We zijn een in onze diepe zorg over de aanhoudende aanvallen van het regime-Loekasjenko op de mensenrechten, fundamentele vrijheden en het internationaal recht", laten Brussel, Washington, Londen en Ottawa in een gezamenlijke verklaring weten.

Terug naar boven