r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Russia's illegal annexation of Crimea and Sevastopol: Council renews sanctions for a further year

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad), gepubliceerd op maandag 21 juni 2021.

De Raad heeft vandaag besloten de sancties opgelegd naar aanleiding van de illegale inlijving van de Krim en Sebastopol door de Russische Federatie met nogmaals een jaar te verlengen, tot en met 23 juni 2022.

De huidige beperkende maatregelen gelden onder meer voor de invoer in de EU van goederen uit de Krim of Sebastopol, investeringen in de infrastructuur of financiële investeringen en toeristische diensten op de Krim of in Sebastopol. Ook de uitvoer van bepaalde goederen en technologieën naar bedrijven op de Krim of voor gebruik op de Krim in de vervoer-, tele­communicatie- en energiesector of voor de prospectie, exploratie en productie van olie, gas en delf­stoffen vallen onder de EU‑beperkingen.

De EU erkent de illegale annexatie van de Krim en Sebastopol door de Russische Federatie niet en blijft deze schending van het internationaal recht veroordelen, in overeenstemming met de verklaring van de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheids­beleid namens de EU van 16 maart 2020.

De sancties werden ingevoerd in juni 2014 als reactie op de pogingen om de territoriale integriteit van Oekraïne opzettelijk te onder­mijnen en het land te destabiliseren. Andere EU‑maatregelen als reactie op de crisis in Oekraïne betreffen economische sancties tegen specifieke sectoren van de Russische economie en individuele beperkende maat­regelen.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"


Terug naar boven