r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Informateur Hamer wil vandaag duidelijkheid over welke partijen samen verder gaan

maandag 21 juni 2021, 9:41

DEN HAAG (PDC) - Vanmiddag zal informateur Mariëtte Hamer achtereenvolgens Mark Rutte (VVD), Lilianne Ploumen (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Wopke Hoekstra (CDA), en Sigrid Kaag (D66) ontvangen om van hen individueel te horen hoe het nu verder moet met de kabinetsformatie.

Hamer had de lijsttrekkers van de zes mogelijke coalitiepartijen (VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie) de opdracht gegeven om dit weekend vast te stellen wie met wie wil onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet. Dit deed zij op vrijdag nadat zij had aangegeven dat de formatiegesprekken tussen de partijen in een impasse waren beland. Naar verluidt is het de partijen echter niet gelukt om tijdens het weekend overeenstemming te bereiken.

Wat betreft de hoofdlijnen van het economisch herstelplan na corona lijken de partijen het grotendeels eens te zijn met elkaar. Het grote obstakel is echter sinds het begin van de formatie de wie-met-wie-vraag. Het CDA en de VVD hebben hun twijfels bij een coalitie met de PvdA en GroenLinks, terwijl D66 moeite heeft met deelname van de ChristenUnie. Ondertussen houdt deze laatste partij zelf tot nu toe de boot af, en houden de PvdA en GroenLinks vooralsnog aan elkaar vast bij de onderhandelingen.

Bron: NOS/Bureau Woordvoering Kabinetsformatie

Terug naar boven