r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU komt met nieuwe sancties tegen Belarus, maar Tweede Kamer ongeduldig

woensdag 16 juni 2021, 18:26
Logo van de Europese dienst voor extern optreden (Wikimedia / Ssolbergj / CC-BY-SA-3.0, GFDL )
Bron: Wikimedia / Ssolbergj / CC-BY-SA-3.0, GFDL

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt Belarus maandag nieuwe sancties op. Daar gaat demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) van uit. Het gaat dan om strafmaatregelen tegen personen en bedrijven, zei ze woensdag tegen een ongeduldige Tweede Kamer.

Het gaat onder meer om sancties voor de arrestatie van een dissident nadat zijn passerende vliegtuig was gedwongen te landen in Minsk. De journalist Roman Protasevitsj en zijn partner werden toen uit het vliegtuig van Ryanair gehaald door autoriteiten van Belarus.

De ambassadeurs van de EU-lidstaten hebben woensdag overeenstemming bereikt over de sancties, meldden ook bronnen in Brussel. Het gaat om een vierde pakket strafmaatregelen tegen het bewind van president Aleksandr Loekasjenko. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zullen maandag akkoord gaan.

Volgens internationale persbureaus mogen zeven Belarussen die betrokken zijn bij de luchtvaart straks de EU niet langer in. Ook kunnen ze niet meer bij eventueel in de EU gestald geld. Ruim zeventig andere functionarissen krijgen dezelfde strafmaatregelen opgelegd.

De drie voorgaande sanctiepakketten sorteren vooralsnog geen zichtbaar effect in Belarus. "We willen een democratisch proces zien. Daarbij hoort vrijlating van gevangenen en een aantal andere concrete maatregelen", zei Kaag. Ze is hier echter niet optimistisch over.

Als dit nieuwe pakket niet helpt, is het kabinet voorstander van nieuwe stappen tegen Belarus. Er wordt in Brussel tussen de lidstaten ook nog gesproken over economische sancties tegen sectoren, bijvoorbeeld tegen de voor Belarus belangrijke kunstmest- en olie-industrie. Omdat Belarus naar de Europese rechter kan stappen moet de EU kunnen uitleggen dat die sancties terecht zijn. Dat vergt veel werk en er is nog geen akkoord over.

Het is niet goed voor de geloofwaardigheid van de Europese Unie dat een besluit over de sancties zo lang op zich laat wachten, vinden veel partijen in de Kamer. "Hoogste tijd", verklaarde Kati Piri (PvdA). "Het heeft lang genoeg geduurd", zei Agnes Mulder van het CDA.

Terug naar boven