r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU en VS lanceren Raad voor Handel en Technologie om op waarden gebaseerde wereldwijde digitale transformatie te leiden

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op dinsdag 15 juni 2021.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en Joe Biden, president van de Verenigde Staten, hebben tijdens de VS-EU-top in Brussel op 15 juni 2021 de EU-VS-Raad voor Handel en Technologie (RHT) gelanceerd.

De RHT zal dienen als forum voor de Verenigde Staten en de Europese Unie om de aanpak van belangrijke mondiale handels-, economische en technologische vraagstukken te coördineren en de trans-Atlantische handels- en economische betrekkingen op basis van gedeelde democratische waarden te verdiepen.

Deze nieuwe Raad komt periodiek op politiek niveau bijeen om de samenwerking aan te sturen. Hij wordt gezamenlijk voorgezeten door Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie en EU-commissaris voor Mededinging; Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Handel; Antony Blinken, minister van Buitenlandse Zaken van de VS; Gina Raimondo, minister van Handel van de VS, en Katherine Tai, handelsgezant van de VS. Waar nodig zullen andere leden van het college en van de Amerikaanse ministeries worden uitgenodigd, zodat gerichte besprekingen over specifieke kwesties in een overheidsbrede aanpak plaatsvinden.

Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie en EU-commissaris voor Mededinging, zei hierover: “We hebben gemeenschappelijke democratische waarden en willen deze aan beide zijden van de Atlantische Oceaan in concrete acties omzetten. Zo willen we werken aan een mensgerichte digitalisering en open en concurrerende markten. Ik kijk erg uit naar wat volgt. Dit is een grote stap voor ons hernieuwde partnerschap.”

Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie en EU-commissaris voor Handel, zei hierover: “De EU-VS-Raad voor Handel en Technologie zal nieuwe mogelijkheden voor trans-Atlantische samenwerking scheppen. Wij zullen samenwerken om ervoor te zorgen dat handel en technologie onze samenlevingen en economieën ten goede komen en zullen tegelijkertijd onze gemeenschappelijke waarden handhaven. De RHT is een gezamenlijke verbintenis om ons technologisch en industrieel leiderschap te versterken en de bilaterale handel en investeringen uit te breiden. Hij biedt ons tevens instrumenten om bedreigingen zoals oneerlijke concurrentie en misbruik van nieuwe technologieën aan te pakken. Dit is een topprioriteit voor de EU en wij zijn zeer ingenomen met het feit dat dit nu ook bovenaan de trans-Atlantische handelsagenda staat.

Belangrijkste doelstellingen van de RHT:

 • bilaterale handel en investeringen uitbreiden en verdiepen;
 • nieuwe technische handelsbelemmeringen vermijden;
 • samenwerken op het gebied van essentiële beleidsmaatregelen inzake technologie, digitale kwesties en toeleveringsketens;
 • gezamenlijk onderzoek ondersteunen;
 • samenwerken aan de ontwikkeling van compatibele en internationale normen;
 • samenwerking op het gebied van regulering en handhaving vergemakkelijken;
 • innovatie en leiderschap bevorderen bij bedrijven uit de EU en de VS.

Werkgroepen

De RHT zal in eerste instantie de volgende werkgroepen omvatten, die de politieke besluiten in concrete resultaten zullen omzetten, de technische werkzaamheden zullen coördineren en verslag zullen uitbrengen aan het politieke niveau:

 • samenwerking op het gebied van technologische normen (met inbegrip van KI en het internet der dingen, naast andere opkomende technologieën);
 • klimaat en groene technologie;
 • veilige toeleveringsketens, met inbegrip van halfgeleiders;
 • ICT-veiligheid en -concurrentievermogen;
 • gegevensbeheer en technologieplatforms;
 • misbruik van technologie waardoor de veiligheid en de mensenrechten in gevaar komen;
 • uitvoercontroles;
 • screening van investeringen;
 • bevordering van de toegang van kmo's tot digitale technologieën en hun gebruik ervan;
 • uitdagingen op het gebied van de wereldhandel.

Tegelijkertijd hebben de EU en de VS een Gezamenlijke Dialoog over het Mededingingsbeleid voor Technologie opgestart die gericht zal zijn op het ontwikkelen van gemeenschappelijke benaderingen en het versterken van de samenwerking op het gebied van mededingingsbeleid en handhaving in de technologiesectoren.


Terug naar boven