r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU weert banken van obligatieveilingen om concurrentievervalsing

dinsdag 15 juni 2021, 16:57
Financieel district
Bron: wikipedia/Giligone

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie sluit tien grote banken uit van het faciliteren van obligatie-uitgiftes voor het coronaherstelfonds van het landenblok. De financiële concerns hebben zich in het verleden schuldig gemaakt aan concurrentievervalsing en Brussel wil eerst nagaan of ze beterschap hebben getoond.

Onder andere de Amerikaanse banken JPMorgan, Citi en Bank of America en Deutsche Bank uit Duitsland mogen tijdelijk niet optreden als zogeheten primary dealers voor de tientallen miljarden euro's aan schuldpapieren die de EU uitgeeft. Primary dealers zijn banken die staatsobligaties direct van overheden mogen kopen en vervolgens verhandelen.

De Europese Commissie wil eerst "zorgvuldig nagaan of de primary dealers die schuldig zijn bevonden aan het schenden van mededingingsregels de noodzakelijke stappen hebben gezet om deze praktijken te beëindigen en bereid zijn stappen te zetten om herhaling te voorkomen", zo schrijft de dagelijkse leiding van de EU.

Na dit onderzoek zijn de tien banken wel weer toegelaten tot het netwerk van primary dealers. Maar vervolgens blijven ze nog wel uitgesloten van bepaalde transacties tussen de EU en een groep banken, meldt de Commissie.

De tijdelijke ban treft ook de banken Barclays, Nomura, UniCredit, Natixis, NatWest en Crédit Agricole. De tien banken maken deel uit van een groep van 39 banken die zijn aangewezen om te bieden tijdens reguliere obligatieveilingen van de EU. Die beginnen naar verwachting in september.

Terug naar boven