r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europeanen vragen Brussel middels petitie bossen niet voor energie te verbranden

dinsdag 15 juni 2021, 16:36

BRUSSEL (ANP) - Op het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel heeft Diederik Samsom, kabinetschef van vicevoorzitter Frans Timmermans, een petitie in ontvangst genomen om de Europese bossen te beschermen tegen verbranding voor hernieuwbare energie. Meer dan 200.000 Europeanen roepen in de petitie op om subsidies en andere stimulansen voor het verbranden van biomassa te beëindigen.

Volgens de initiatiefnemers betalen EU-burgers jaarlijks meer dan 6 miljard euro om houtverbranding te subsidiëren als hernieuwbare energie. De ondertekenaars vinden dat dit proces moet stoppen en geld moet worden gestoken in "energiebesparing en échte hernieuwbare energiebronnen".

De Europese bossen zijn 'in handen van Frans Timmermans en Diederik Samsom', stellen de drie natuurorganisaties WeMove, Natural Resources Defence Council en Rettet den Regenwald, de initiatiefnemer van de petitie. De actie wordt ondersteund door 127 organisaties uit Europa en daarbuiten. Ze willen dat energie die wordt opgewekt door het verbranden van boshout niet wordt meegeteld voor de doelstellingen voor hernieuwbare energie en dat de EU prioriteit geeft aan bosbescherming en biodiversiteit.

Binnenkort valt een besluit over aanpassing van een Europese richtlijn over hernieuwbare energie en welke biomassa daar onder valt. Dat zal bepalen of de industriële houtkap en verbranding van bosbiomassa in Europa en daarbuiten de komende 15 tot 30 jaar wordt gestimuleerd of juist afgeremd.

Terug naar boven