r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Von der Leyen: ruim helft volwassen EU-burgers een keer ingeënt

donderdag 10 juni 2021, 17:48
Een persoon wordt gevaccineerd

BRUSSEL (ANP) - Meer dan de helft van de volwassen bevolking van de Europese Unie, ofwel ongeveer 175 miljoen mensen, heeft minstens een prik tegen Covid-19 gehad. En 100 miljoen EU-burgers zijn al volledig ingeënt, twittert de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Volledig betekent twee vaccins van AstraZeneca, Pfizer of Moderna of één van Janssen.

"We zijn goed onderweg om ons doel te bereiken en genoeg doses te leveren om 70 procent van de Europese volwassenen volgende maand te hebben gevaccineerd", aldus de Duitse.

Die doelstelling is gebaseerd op de veronderstelling van deskundigen dat een vaccinatiegraad van minstens 70 procent genoeg zou zijn voor zogeheten groepsimmuniteit. Wie besmet raakt, komt dan met te weinig onbeschermde anderen in aanraking om het virus te blijven doorgeven. Een uitbraak dooft daardoor uit.

Maar inmiddels leggen experts de lat hoger. Bijvoorbeeld omdat nieuwe varianten van het coronavirus zich mogelijk ook onder ingeënte personen kunnen verspreiden. Deskundigen als RIVM-kopstuk Jaap van Dissel verwachten dat het virus zal blijven circuleren. Inenting van een hoger percentage burgers, onder wie kinderen, is daarom mogelijk nodig.

Terug naar boven