r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

De Jonge: mogelijk toch losse afspraken naast coronareisregels EU

donderdag 10 juni 2021, 8:11
gewijzigd
Paspoort op koffer © Skitterphoto

DEN HAAG (ANP) - Als het niet lukt om het in Europa eens te worden over soepelere coronaregels voor reizen deze zomer, gaat het kabinet misschien toch met andere landen onderlinge afspraken maken. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer. De Jonge vindt dat sommige landen regels bepleiten die strenger zijn dan nodig. Volgens De Jonge moet het wel "praktisch" blijven.

In de Europese Unie wordt nog onderhandeld over de praktische invulling van het digitaal coronacertificaat (DCC). Met zo'n DCC kunnen inwoners van de EU-lidstaten laten zien dat ze recent getest zijn, gevaccineerd zijn of van een besmetting zijn hersteld. Het land waar ze naartoe willen, moet ze dan in principe toelaten. De vraag is nog in welke gevallen het nodig is om zo'n certificaat te laten zien en wanneer mensen voor een certificaat in aanmerking komen.

De Jonge heeft een aantal bedenkingen bij het voorstel van de Europese Commissie. Zo is de vraag of mensen direct een certificaat moeten krijgen als ze volledig zijn gevaccineerd, zoals Nederland graag wil, of pas twee weken later als de inenting volledig werkt.

Verder pleit De Jonge ervoor dat de regels rond de maximale besmettingsgraad in een land minder streng worden, en dat er ook gekeken wordt naar de vaccinatiegraad en verspreiding van het virus. Hij vindt het evenmin nodig om een DCC te vragen aan kinderen van zes jaar en ouder, zoals nu het idee is. Nederland zou die grens liever op 13 jaar stellen. Hij sprak overigens wel de verwachting uit dat er een compromis van 12 jaar uit zou komen.

Het liefst zou De Jonge zien dat de lidstaten het allemaal eens worden over een soepeler beleid. Toch bestaat volgens de minister de kans dat dat niet lukt omdat een of meer lidstaten scherpere eisen stellen. Dan gaat hij proberen namens Nederland afspraken te maken met andere landen onderling. "Mijn inzet is geharmoniseerd, maar de uitkomst kan wel eens zijn dat we toch een aantal bilaterale afspraken gaan maken, omdat ik wil dat het vooral ook een beetje praktisch blijft voor onze mensen."

De regels rond het DCC worden volgende week vastgesteld en op 1 juli overal van kracht. Daarna wil het kabinet kijken of het certificaat ook gebruikt kan worden voor reizen naar populaire landen buiten de EU, te beginnen met de VS en populaire vakantielanden.

De app waarmee het certificaat aangemaakt kan worden, komt rond 23 juni beschikbaar, hoewel dan waarschijnlijk nog niet van alle Nederlandse gevaccineerden de gegevens verwerkt zullen zijn. Het certificaat kan in Nederland ook gebruikt worden als vervanging van de toegangstest.

Terug naar boven