r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

LUX-Publieksprijs 2021 gaat naar Collective

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 9 juni 2021.

EP-voorzitter David Sassoli kende woensdag tijdens een ceremonie in Straatsburg de LUX-publieksprijs 2021 toe aan Collective.

“Na de periode die we net hebben meegemaakt, groeit de behoefte van mensen om samen te komen, niet alleen op plaatsen die zijn gewijd aan discussie en debat, maar ook in bioscopen. Cultuur en cinema zijn niet alleen uitingen van de creatieve en economische vitaliteit, maar vooral van de democratische vitaliteit van onze samenlevingen", zei David Sassoli tijdens de ceremonie die in hybride vorm plaatsvond.

Regisseur en producent Alexander Nanau nam de prijs in ontvangst en bracht hulde aan de slachtoffers en families die betrokken waren bij de tragedie en de onafhankelijke pers die het verhaal aan het licht bracht. "We willen de corruptie in Europa bestrijden en we willen een vrije pers. Samenlevingen evolueren niet als we geen cultuureducatie en vrije pers hebben. Het is jullie plicht om onze burgers te steunen, de uitgaven voor cultuur en onderwijs te reguleren en de journalistiek te beschermen", zei hij.

Over de winnende film

Collective van Roemeense regisseur Alexander Nanau (originele titel: Colective)

Deze opzwepende documentaire werd genoemd naar een nachtclub in Boekarest waar een tragische brand in 2015 27 jonge sterfgevallen en 180 gewonden veroorzaakte. De documentaire volgt een team journalisten die onderzoeken waarom 37 van de slachtoffers in het ziekenhuis stierven hoewel hun verwondingen niet levensbedreigend waren. Ze onthullen angstaanjagende corruptie en nepotisme die levens kosten, maar tonen ook dat moedige en vastberaden mensen corrupte systemen kunnen keren.

Collective werd dit jaar genomineerd voor een Oscar in de categorieën beste internationale film en beste documentaire.

De andere twee finalisten voor de prijs waren: Druk (Another Round) van de Deense regisseur Thomas Vinterberg en Corpus Christi van de Poolse regisseur Jan Komasa.

Lees meer over de genomineerden van de LUX-Publieksprijs.

De beoordeling

De uiteindelijke beoordeling werd bepaald door de gemiddelde waardering van de openbare stemming en de stemming van de leden van het Europees Parlement te combineren, waarbij elke groep 50 procent van de stemmen bepaalde.

De COVID-19-pandemie heeft de filmindustrie hard getroffen. De bioscoopvertoningen van de drie finalisten waren beperkt en werden voornamelijk vervangen door online vertoningen en evenementen. Het publiek kon de films beoordelen tot 23 mei en Europarlementariërs tot 8 juni.

Persconferentie en gerelateerde evenementen

Volg de persconferentie met de winnaar, de andere finalisten, de Europese Filmacademie en de voorzitter van de Cultuurcommissie, Sabine Verheyen (EPP, Duitsland), van 13.15 tot 14.00 uur.

Bekijk ook onze Facebook live met de winnaar om 14.00 uur.

Ben je geïnteresseerd in Europese cinema na COVID-19? Bekijk het webinar op de facebookpagina van de LUX-publieksprijs.

LUX-publieksprijs

Met deze LUX-publieksprijs bundelt het Europees Parlement de krachten met de European Film Academy om een breder publiek te bereiken. Met de filmprijs biedt het Parlement sinds 2007 concrete steun aan de distributie van Europese films door de genomineerde films in de 24 EU-talen te ondertitelen. De LUX-prijs heeft een reputatie opgebouwd door Europese coproducties te selecteren die actuele, sociale en politieke onderwerpen in de kijker zetten, en die een debat over onze waarden aanmoedigen.

De Europese Commissie en het Europa Cinemas netwerk zijn ook partners van de LUX-prijs.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20210603STO05414


Terug naar boven