r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ook Rusland bezegelt vertrek uit Open Skies-verdrag

maandag 7 juni 2021, 10:57

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft officieel afscheid genomen van het zogeheten Open Skies-verdrag. De Verenigde Staten verlieten de overeenkomst, die de tientallen deelnemende landen de mogelijkheid biedt onbewapende militaire verkenningsvluchten uit te voeren in elkaars luchtruim, in november al.

Washington zegde het verdrag dat bedoeld is om conflicten te voorkomen vorig jaar op omdat Moskou zich niet aan de afspraken hield, hoewel Rusland dat weerspreekt. De Russen vreesden dat Amerikaanse bondgenoten die nog wel deelnemen aan het verdrag informatie van verkenningsvluchten zouden blijven doorspelen aan de VS, en het lukte niet om afspraken met andere landen te maken om dat te voorkomen. Het Kremlin zei maandag dat het door Amerikaanse besluit verstoorde "belangenevenwicht" tussen de verdragsleden geen andere mogelijkheid bood dan ook te vertrekken.

In het Open Skies-verdrag spraken 34 NAVO-lidstaten in 1992 met landen van het voormalige Warschaupact af om ongewapende militaire verkenningsvliegtuigen in elkaars luchtruim toe te laten. Het trad tien jaar later in werking. Volgens westerse landen blokkeerde Moskou surveillancevluchten boven onder meer Georgië en de Russische enclave Kaliningrad. Meerdere Europese landen, waaronder Nederland, betreurden het Amerikaanse besluit het verdrag de rug toe te keren. Uit Rusland klonken soortgelijke geluiden.

De relatie tussen de VS en Rusland is verre van constructief. De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn ambtgenoot Vladimir Poetin een moordenaar genoemd. Die laatste zei onlangs geen problemen te hebben met Biden en naar manieren zoekt om de relatie met de Amerikanen te verbeteren. De twee staatshoofden ontmoeten elkaar op 16 juni in Genève. De verwachtingen zijn niet hooggespannen.

Terug naar boven