r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel en Londen eens over verdeling visvangst voor dit jaar

woensdag 2 juni 2021, 20:30
Vissersboot op zee
Bron: Paul van de Velde

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn het eens over hoeveel er dit jaar gevangen mag worden van de vissoorten die ze samen beheren. Dat schept duidelijkheid voor hun vissers, die sinds januari steeds met voorlopige vangstlimieten voor een paar maanden moesten werken.

De verdeling van de vis was een van de moeilijkste vraagstukken van de brexitonderhandelingen. Londen en Brussel wisten net voor de Britten op 1 januari de EU ook in de praktijk verlieten, overeenstemming te bereiken over hun verdere betrekkingen. Maar toen was er niet genoeg tijd meer om af te spreken hoeveel tong, kreeft, tarbot en andere vis in 2021 mocht worden gevangen. Ze stelden daarom voorlopige vangstmogelijkheden vast.

Nu ligt er alsnog een akkoord over "75 gedeelde vissoorten voor 2021 en enkele diepzeesoorten voor 2021 en 2022", zegt de Europese Commissie. Wat Nederlandse vissers precies toevalt, is nog niet duidelijk. De overeenkomst wordt een dezer dagen ondertekend.

"Dit bewijst dat twee partners aan weerszijden van het Kanaal overeenkomsten kunnen sluiten en stappen vooruit kunnen zetten als ze samenwerken", stelt verantwoordelijk Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius. Londen en Brussel moeten sinds dit jaar jaarlijks nieuwe afspraken maken over de verdeling van de vis.

In maart kwamen het VK, de EU en Noorwegen al een verdeling overeen voor de Noordzeevis die zij gedrieën beheren.

Terug naar boven