r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

#FreeRomanProtasevich: EU roept op tot vrijlating van Wit-Russische journalist

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op donderdag 10 juni 2021.

Sluit je aan bij de oproep voor de vrijlating van Roman Protasevitsj en Sofia Sapega die worden vastgehouden door de Wit-Russische autoriteiten. Ontdek hoe je kunt helpen.

De Wit-Russische journalist Protasevitsj en zijn vriendin Sapega zaten op 23 mei op een vlucht van Athene naar Vilnius toen de Wit-Russische regering het vliegtuig dwong om te landen in Minsk, waar ze werden gearresteerd.

De stap werd onmiddellijk met veroordeling van over de hele wereld ontvangen en leidde tot oproepen tot sancties tegen het land. Parlementsvoorzitter David Sassoli zei: "De gebeurtenissen in Wit-Rusland, met de kaping van een burgervliegtuig om tegenstanders van het regime te arresteren, vereisen een sprong voorwaarts in onze reactie in zowel kracht als snelheid."

Het Parlement en de andere EU-instellingen roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van Protasevitsj en dringen er bij iedereen op aan zich uit te spreken over deze schending van de grondrechten.

Hoe jij kunt bijdragen aan de vrijlating van Roman Protasevitsj

Schending van mensenrechten kan alleen gedijen in stilte. Help een lawaai te maken door op te komen voor Protasevitsj en Sapega die momenteel het zwijgen worden opgelegd en worden vastgehouden.

Wat je online kunt doen:

  • Gebruik de internationale hashtags #freeRomanProtasevich en #FreeSofiaSopega op Twitter en op andere sociale media.
  • Help ons om de boodschap te verspreiden door dit artikel en onze content op sociale media te delen

Je kunt ook je eigen manieren bedenken om te protesteren. Zo stelde president Sassoli voor om luchthavens te gebruiken om de boodschap te benadrukken: “Ik denk dat het een zeer positief gebaar zou zijn als een foto van Roman Protasevitsj op de belangrijkste luchthavens van de Europese lidstaten zou worden getoond, als een teken van solidariteit en om te laten zien dat we hem niet in de steek laten."

Wat de EU doet in reactie op de acties van Wit-Rusland

De EU-leiders kwamen een dag na de gedwongen landing van de Ryanair-vlucht bijeen om tot een gemeenschappelijke reactie te komen. Voorzitter Sassoli opende de top met een oproep tot actie: “Onze reactie moet krachtig, onmiddellijk en verenigd zijn. De Europese Unie moet zonder aarzelen optreden en de verantwoordelijken straffen. Vanavond heb je een grote verantwoordelijkheid om te laten zien dat de Unie geen papieren tijger is.”

EU-leiders kwamen overeen om Wit-Russische vliegtuigen te verbieden om in het EU-luchtruim te vliegen of EU-luchthavens te gebruiken. Ze riepen ook op tot de vrijlating van Protasevitsj en Sapega en tot een onderzoek door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie. Ook kwamen ze gerichte economische sancties overeen.

Wat het Europees Parlement heeft gevraagd met betrekking tot Wit-Rusland

De Commissie buitenlandse zaken van het Parlement heeft op 26 mei met oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya de gebeurtenissen in Wit-Rusland besproken. Ze zei tegen de EP-leden: "Ik roep het Europees Parlement op om ervoor te zorgen dat de reactie van de internationale gemeenschap niet beperkt blijft tot het Ryanair-vluchtincident. De reactie moet de situatie in Wit-Rusland in zijn geheel behandelen."

Het Parlement heeft regelmatig opgeroepen tot eerlijke verkiezingen in Wit-Rusland en tot eerbiediging van de mensenrechten en de rechtsstaat.

Alleen al vorig jaar riepen de leden van het Europees Parlement op tot:

In 2020 hebben EP-leden de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken toegekend aan de democratische oppositie in Belarus.

Lees meer over de banden van de EU met andere landen

Lees meer

Productinformatie

REF.: 20210527STO04907


Terug naar boven