r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Sloveens voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2021

logo Sloveens voorzitterschap
Bron: Sloveens voorzitterschap Raad EU

Van 1 juli tot en met 31 december 2021 vervult Slovenië het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Slovenië volgt Portugal op.

Het Sloveens voorzitterschap streeft onder meer naar een 'groene EU'; ook wil het aandacht besteden aan de jeugd. Daarnaast zal de aanpak van de corona-pandemie en het herstel daarna de agenda bepalen.

Slovenië vormt een trojka met Duitsland en Portugal. In de eerste helft van 2022 is Frankrijk voorzitter; het vormt een trojka met Tsjechië en Zweden.

Inhoud

1.

Prioriteiten Sloveens voorzitterschap

Het Sloveens voorzitterschap heeft vier prioriteiten geformuleerd voor het voorzitterschap. De slogan is Together. Resilient. Europe (Samen. Veerkrachtig. Europa). Deze slogan moet gezien worden in het kader van het herstelprogramma van de EU uit de coronacrisis. Dat herstel is dan ook het kernthema van de vier prioriteiten van Slovenië.

De vier prioriteiten zijn:

  • Verbeteren van de strategische autonomie van de Europese Unie op basis van de lessen die geleerd zijn tijdens de corona-pandemie, onder andere door het ontwikkelen van een Europese Gezondheidsunie en het verbeteren van de cyberbeveiliging.
  • De Conferentie over de Toekomst van Europa verder vormgeven.
  • De positie van de rechtsstaat (Rule of Law) verbeteren en dit als centraal thema binnen de Europese waarden benadrukken, met een accent op de balans tussen een Europese rechtsstaat en nationale constituties en tradities.
  • De Europese veiligheidsunie, en dan vooral de veiligheid van de unie tegenover de buurlanden. Het Sloveens voorzitterschap richt zich in het bijzonder op het versterken van de transatlantische relaties en het economisch herstel van de Westelijke Balkan.

2.

Meer informatie

Terug naar boven