r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Viering van de honderdste geboortedag van Andrei Sacharov (video)

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op vrijdag 21 mei 2021.

Link naar de video: Andrei Sakharov

Op 21 mei is het honderd jaar geleden dat Andrej Sacharov, naar wie de mensenrechtenprijs van het EP is vernoemd, werd geboren. Leer meer over hem in onze video.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Andrei Sacharov, Sovjetfysicus en systeemcriticus, werd geboren. Andrej Sacharov, eerst bekend als de vader van de Sovjet-waterstofbom, leidde vervolgens een niet-aflatende strijd tegen sociale onrechtvaardigheid, pleitte voor de vrijlating van systeemcritici in zijn land en werd een van de meest uitgesproken critici van het regime. In 1975 ontving hij de Nobelprijs.

Tegenwoordig, in een wereld waar autoritaire regimes en populistische krachten de fundamentele vrijheden ondermijnen en het principe van de mensenrechten in twijfel trekken, vormt het morele symbool dat wordt vertegenwoordigd door Andrej Sacharov een bron van inspiratie voor al diegenen die vechten voor democratische principes.

David Sassoli's voorwoord inde gids voor de tentoonstelling: Andrei Dmitrievich Sakharov - Person of his Era

Deel dit citaat:

De Sacharovprijs

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt sinds 1988 elk jaar uitgereikt aan personen en organisaties die opkomen voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden. Vorig jaar ging de prijs naar de democratische oppositie in Wit-Rusland. Lees meer over eerdere winnaars van de Sacharovprijs.

Online tentoonstelling

Voor meer informatie over de Sacharovprijs kun je een kijkje nemen op de online tentoonstelling op de website van het Europees cultureel erfgoed europeana.eu.

Productinformatie

REF.: 20210512STO04006


Terug naar boven