r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Lidstaten akkoord met toelaten ingeënte toeristen van buiten EU

woensdag 19 mei 2021, 12:56
Een bord met de tekst 'Republiek Slovenië' bij de grensovergang met Kroatië
Bron: Bron: Wikimedia Commons

BRUSSEL (ANP) - De 27 landen van de Europese Unie gaan weer open voor toeristen van buiten de EU op voorwaarde dat ze volledig tegen het coronavirus zijn ingeënt. De ambassadeurs hebben ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om meer reizigers toe te laten en de toegangsvoorwaarden te versoepelen.

Nu zijn plezierreizen naar de EU slechts mogelijk voor inwoners van een tiental 'veilige' landen. De ambassadeurs bepalen vrijdag met welke landen de lijst kan worden uitgebreid. Dat kunnen er tientallen meer worden omdat de drempel om een niet-EU-land groen licht te geven, zoals het aantal nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners in twee weken, wordt verlaagd. Dat aantal wordt van 25 naar 75 opgetrokken. Noodzakelijke reizen, voor bijvoorbeeld diplomaten en medici, waren en blijven gewoon mogelijk.

Het gaat om een aanbeveling van de commissie. De lidstaten kunnen snel ingrijpen als het in een buitenland misgaat, bijvoorbeeld door nieuwe, gevaarlijke varianten van het virus. Met een 'noodrem' moeten de EU-landen het reisverkeer vanuit dat land dan samen aan banden kunnen leggen.

Toeristen die naar de EU willen komen, moeten kunnen aantonen dat ze zijn geprikt met een van de coronavaccins die de unie heeft goedgekeurd.

Terug naar boven