r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Parlement Hongarije schaft omstreden ngo-wet af

dinsdag 18 mei 2021, 14:57
Hongaars parlementsgebouw
Bron: © PDC

BOEDAPEST (ANP/DPA) - Het Hongaarse parlement schaft een wet af die volgens het Europees Hof van Justitie "discriminerende en ongerechtvaardigde beperkingen" oplegde aan niet-gouvernementele organisatie's (ngo's) en hun geldschieters.

Ngo's die buitenlandse donaties boven een bepaald bedrag ontvingen, moesten zich bij de autoriteiten melden, de namen van de geldschieters bekendmaken en op hun websites vermelden dat het een "door het buitenland gesteunde organisatie" is. De regering van premier Viktor Orbán zei dat de wet nodig was om de transparantie te vergroten.

Volgens het Europees hof druiste de wet in tegen de EU-regels. Na de internationale kritiek en juridische stappen van de Europese Commissie vanwege het uitblijven van een Hongaarse reactie op het vonnis, besloot de regering toch afstand te nemen van de wet. Het wetsvoorstel hierover is nu goedgekeurd door het parlement.

De volksvertegenwoordiging keurde ook een voorstel goed dat de nationale rekenkamer verplicht om jaarverslagen op te stellen over ngo's waarvan het jaarlijkse balanstotaal een bepaalde waarde overschrijdt. Amnesty International, Greenpeace en zeventien andere ngo's zeggen dat de autoriteiten op een andere manier doorgaan met intimidatie.

Terug naar boven