r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bloomberg: VS en EU voorkomen extra hoge importtaks op diverse Amerikaanse goederen

zaterdag 15 mei 2021, 9:20
Vlaggetjes van VS en EU op een tafel
Bron: Europese Unie, 2016, foto: Cristof Echard

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn dicht bij een akkoord dat een verdubbeling van de importheffingen op Amerikaanse spijkerbroeken, motoren en whisky moet voorkomen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Mogelijk kondigt de regering-Biden maandag al aan dat er een staakt-het-vuren is afgesproken voor het handelsconflict

Als vergelding voor staalheffingen die Donald Trump in 2018 invoerde, rekent de EU een extra taks van 25 procent op een keur aan Amerikaanse producten die het landenblok binnenkomen. Die strafheffingen zouden op 1 juni verdubbelen, waardoor geïmporteerde jeans van Levi's en Harley-Davidsons 50 procent duurder dreigen te worden.

De VS en de EU hebben nu beloofd om met elkaar in gesprek te gaan over overcapaciteit op de staalmarkt. In de tussentijd ziet Brussel af van de verhoging van de importheffingen, schrijft Bloomberg. Amerikaanse en Europese onderhandelaars zouden nog niet zo ver zijn dat een afschaffing van de importheffingen in zicht is.

Het handelsconflict ontstond toen Trump in het voorjaar van 2018 importheffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium uit vrijwel alle landen ter wereld invoerde. Die stap motiveerde hij met zorgen over de nationale veiligheid. De EU sloeg terug met vergelijkbare maatregelen.

De handelsgezant van Joe Biden, Katherine Tai, zei deze week nog voor een Senaatscommissie dat de importheffingen van Trump nodig waren. "Ze hebben onze economie opgeschud, maar waren noodzakelijk om de mondiale overcapaciteit aan te pakken die vooral, maar niet uitsluitend, door China werd veroorzaakt."

De Amerikaanse Kamer van Koophandel wees vrijdag nog op de negatieve gevolgen van het handelsconflict. Die zou Amerikaanse bedrijven en hun werknemers alleen maar extra pijn doen. Zo is de export van Amerikaanse sterke drank naar de EU met 40 procent gedaald sinds de invoering van de heffingen. Het probleem van Chinese exporteurs die goedkoop staal dumpen op de Amerikaanse markt is al met andere maatregelen dan generieke importheffingen opgelost, zo stelt de invloedrijke lobbygroep.

Terug naar boven