r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nieuwe EU-sancties voor Wit-Rusland op komst

maandag 10 mei 2021, 19:54

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan een nieuwe reeks strafmaatregelen voor Wit-Rusland. Dat vierde sanctiepakket moet binnen een paar weken klaar zijn, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

De EU heeft eerder al tientallen Wit-Russen bestraft voor de oneerlijk verlopen verkiezingen van augustus en het neerslaan van de protesten die daarop volgden. Maar het regime in Minsk geeft vooralsnog geen krimp. Oppositieleiders als Svetlana Tichanovskaja dringen aan op hardere maatregelen.

"We werken aan het volgende sanctiepakket, waarvan ik hoop dat het de komende weken wordt aangenomen", zei Borrell na overleg met de buitenlandministers van de EU. Dat zou tot vijftig mensen kunnen treffen, zeggen diplomaten tegen persbureau Reuters.

De unie moet sancties als een inreisverbod en het bevriezen van Europese tegoeden altijd zorgvuldig onderbouwen. Anders kunnen gestraften naar de Europese rechter stappen om ze ongedaan te maken.

De Europese Commissie werkt ondertussen aan een hulpplan voor de Wit-Russische bevolking en komt daar binnenkort mee, zei Tichanovskaja na overleg met Brussel.

Terug naar boven