r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Conferentie over de toekomst van Europa: openingsevenement in Straatsburg

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op zondag 9 mei 2021.

Het openingsevenement markeerde de lancering van het participatieve proces dat het Parlement, de Raad en de Commissie samen in gang gezet hebben.

Het openingsevenement van de Conferentie over de toekomst van Europa vond plaats in het Europees Parlement in Straatsburg tijdens Europadag 2021.

Viering van de dag van Europa

Na een welkomstwoord van de Franse president Macron, gaven de voorzitters van de EU-instellingen een toespraken over hun visie op Europa, en beantwoordden de covoorzitters van het bestuur vragen van burgers uit de EU-lidstaten.

Erasmusstudenten uit de hele EU waren samen met het bestuur aanwezig in de plenaire zaal, in overeenstemming met de geldende gezondheidsmaatregelen, en meer dan 500 burgers woonden het evenement op afstand bij. Ook ministers van Europese zaken, leden van het Europees Parlement en nationale parlementen, en andere belangrijke gasten namen op afstand deel.

Bekijk de afzonderlijke delen door te klikken op deze links:

Welkomstwoord door Emmanuel Macron, president van Frankrijk

Toespraak van David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement

Toespraak van António Costa, premier van Portugal namens het voorzitterschap van de Raad van de EU

Toespraak van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie

Interventies van de covoorzitters van de Raad van Bestuur: Guy Verhofstadt (Parlement), Ana Paula Zacarias (Raad) and Dubravka Šuica (Commissie)

Of kijk het volledige evenement terug, inclusief optredens van violist Renaud Capuçon en het Karski-kwartet.

Volgende stappen

Het bestuur zal binnenkort de datum vaststellen van de eerste plenaire bijeenkomst van de Conferentie, die waarschijnlijk in de tweede helft van juni zal plaatsvinden. Ondertussen zullen ook de voorbereidingen voor de burgerpanels doorgaan, en zal het aantal deelnemers en evenementen op het digitale platform van de Conferentie blijven toenemen. De Conferentie beoogt zoveel mogelijk ruimte te geven aan jonge mensen en daarom zullen ook de voorbereidingen van het Europees Jeugd Evenement in oktober doorgaan.

Achtergrond

Voorafgaand aan het evenement legde het uitvoerend bestuur van de Conferentie de laatste hand aan het reglement dat het straks mogelijk maakt om de prioriteiten, wensen en zorgen van burgers om te zetten in uitvoerbare aanbevelingen. Lees hier meer.

Meer informatie

Digitaal platform voor de Conferentie over de toekomst van Europa

Vragen & antwoorden over het meertalige digitale platform voor de Conferentie over de toekomst van Europa

Handvest van de Conferentie over de toekomst van Europa


Terug naar boven