r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Von der Leyen: landen moeten vaccins delen, uitvoeren en investeren in productie

vrijdag 7 mei 2021, 22:15
injectiespuit

PORTO/BRUSSEL (ANP) - Het met elkaar delen van de beschikbare Covid-19-vaccins, het exporteren van geproduceerde vaccins en grondstoffen en investeren in productiecapaciteit zijn de belangrijkste elementen om zo snel mogelijk de wereldbevolking in te kunnen enten en te beschermen tegen de longvirusziekte. Volgens Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zal het vrijgeven van patenten op het Covid-19-vaccin tekorten op de korte en middellange termijn niet oplossen, zei ze in het Portugese Porto kort voor aanvang van een EU-top.

Von der Leyen roept de Verenigde Staten en andere landen waar vaccins worden geproduceerd op voorraden te exporteren naar landen waar een tekort is en niet de oplossing alleen in het vrijgeven van patenten te zoeken. De EU-leiders bespreken de kwestie van de patenten tijdens een werkdiner omdat de Verenigde Staten eerder deze week onverwacht hun steun uitspraken voor een voorstel van India en Zuid-Afrika om de coronapatenten vrij te geven.

Voor de EU-top zijn veruit de meeste leiders naar Porto gereisd, maar onder anderen premier Mark Rutte en bondskanselier Angela Merkel volgen de tweedaagse bijeenkomst vanuit eigen land online. Duitsland heeft al gezegd niks te voelen voor het vrijgeven van patenten. Nederland is wel bereid erover te praten maar coronaminister Hugo de Jonge heeft laten weten te betwijfelen of dit leidt tot een snellere vaccinproductie.

Volgens Von der Leyen heeft de EU al meer dan 200 miljoen doses naar negentig landen geëxporteerd.

Terug naar boven