r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU wil praten over opzijschuiven patenten coronavaccins

donderdag 6 mei 2021, 13:41
gewijzigd
Een flesje AstraZeneca-vaccin
Bron: European Union, 2021 / Adam Berry

BRUSSEL (ANP) - De EU staat klaar om het opzijschuiven van patenten op coronavaccins te bespreken, zegt de Europese Commissie. Dat geldt voor "alles wat de crisis op een effectieve en pragmatische manier kan bestrijden", verzekert voorzitter Ursula von der Leyen.

Vaccinfabrikanten hebben het recht de eerste jaren zelf ontwikkelde vaccins zelf te maken en te verkopen, maar dat recht staat onder druk nu er veel te weinig coronavaccins worden gemaakt om de wereld snel in te enten. De Verenigde Staten gingen woensdag om en bepleiten nu het vrijgeven van de patenten. Daardoor zouden ook fabrieken in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden vaccins kunnen gaan produceren, mogelijk bovendien voor een lagere prijs. Donderdag sprak ook Frankrijk zich daarvoor uit.

Von der Leyen "is klaar" om daarover te praten, zei de voorzitter van de Europese Commissie donderdag in een toespraak in Florence. De VS onderstreepten al wel dat ze overeenstemming willen vinden binnen de Wereldhandelsorganisatie.

De EU hield tot dusver de boot af, omdat het opzijschuiven van de patenten niet zou helpen of zelfs averechts zou werken. Dat werd moeilijker vol te houden door de ommezwaai van de VS. De unie beroemt zich er steevast op dat ze miljoenen vaccins exporteert naar andere landen, anders dan bijvoorbeeld de VS en het VK.

Von der Leyen herhaalde donderdag dat het vergroten van de wereldwijde aanvoer van vaccins vooropstaat. Ze vergeleek de EU, die weliswaar wat trager op stoom kwam met inenten maar ondertussen vaccins deelde met de hele wereld, in gunstige zin met landen "die hun vaccins voor henzelf hielden".

De EU-leiders zullen de omgang met vaccinpatenten bespreken op de EU-top van komend weekeinde, zegt hun voorzitter Charles Michel. Maar hij wijst erop dat "de EU de 'derde weg' heeft gesteund die door WTO-chef Ngozi Okonjo-Iweala wordt bepleit". De WTO wil patenten niet aan de kant schuiven, maar afspraken maken met fabrikanten over de overdracht van kennis en technologie aan anderen om de productie te kunnen opvoeren.

"We moeten de mondiale productiecapaciteit vergroten met financiële steun van de EU voor ontwikkelingslanden", aldus Michel.

Frankrijk sprak zich donderdag al uit voor het opheffen van de patenten. President Emmanuel Macron is daar "absoluut voor", zei hij volgens persbureau AFP.

Terug naar boven