r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Invitation letter by President Charles Michel to the members of the European Council ahead of their informal meeting in Porto on 7-8 May 2021

Met dank overgenomen van Europese Raad, gepubliceerd op zaterdag 8 mei 2021.

Graag wil ik u uitnodigen voor onze informele bijeenkomst in Porto, waar wij ontvangen worden door premier Costa. Na de door het Portugese voorzitterschap belegde conferentie op hoog niveau op 7 mei, waar gesproken zal worden over sociale zaken, volgt ons werkdiner, waar we de COVID-19-situatie bespreken en de leidersbijeenkomst EU-India van de volgende dag voorbereiden. Ook andere internationale vraagstukken komen aan bod.

Op 8 mei bespreken we 's ochtends hoe we het best voor een inclusief herstel kunnen zorgen, met onderwijs en vaardigheden als centrale elementen van onze politieke initiatieven. We richten ons daarbij op de manier waarop werkgelegenheid kan worden gecreëerd, de arbeidskwaliteit kan worden verbeterd, en armoede en sociale uitsluiting bestreden. Ook wil ik met u onderzoeken hoe we al die mensen die door de COVID-19-crisis getroffen zijn kunnen helpen, mensen die bijvoorbeeld hun onderwijs, scholing of deelname aan de arbeidsmarkt onderbroken hebben zien worden. De Verklaring van Porto die wij op deze bijeenkomst verwachten aan te nemen, bevat onze visie voor Europa's ambitieuze digitale, groene en rechtvaardige transitie.

Vervolgens verwelkomen wij de Indiase premier Modi, die per videoconferentie zal deelnemen aan de leidersbijeenkomst EU-India van die dag. Versterking van de samenwerking tussen de EU en India is daar de rode draad, en de voorzitter van de Commissie zal ons informeren over de meest recente ontwikkelingen in de handel met India. Onze bijeenkomst vindt plaats tegen de dramatische achtergrond van de COVID-19 pandemie die nu zo hevig toeslaat in India en waar de EU en de lidstaten nu hulp voor verlenen. Voorbij deze urgente prioriteit willen we met India nagaan hoe wij ons strategisch partnerschap kunnen versterken. Ik denk dat wij door de huidige wereldwijde situatie een belangrijk nieuw hoofdstuk in onze betrekkingen kunnen openen, en wij moeten deze kans dan ook met beide handen aangrijpen.

Nog enige praktische zaken: ons informeel diner op 7 mei begint om 19.45 uur. De volgende dag beginnen we weer om 9.30 uur en begint om 12.30 uur tijdens een werklunch de leidersbijeenkomst EU-India. Alle tijden zijn aangegeven in de lokale tijd. Ik zie ernaar uit u allen in Porto ontmoeten.


Terug naar boven