r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie: EU moet snel minder afhankelijk van derden worden

woensdag 5 mei 2021, 16:36
gewijzigd
Thierry Breton
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet minder afhankelijk worden van buitenlandse grondstoffen, halfgeleiders, farmaceutische en andere strategische producten. De Covid-19-pandemie heeft de Europese kwetsbaarheid op die terreinen pijnlijk duidelijk gemaakt en de 27 lidstaten moeten er dan ook snel lessen uit trekken, stelt de Europese Commissie.

Door coronamaatregelen als het tijdelijk sluiten van grenzen en het stilleggen van luchtverkeer is de levering van belangrijke producten onder druk komen te liggen. Dat geldt niet alleen voor vaccins en grondstoffen voor prikken. Autofabrikanten kampen met tekorten aan essentiële elektronische onderdelen, waardoor de productie hapert. Stellantis, fabrikant van onder meer Opel, Peugeot en Alfa Romeo, kon de eerste drie maanden 190.000 auto’s niet afmaken door chiptekorten, meldde het bedrijf woensdag. VDLNedcar in het Limburgse Born legt deze week de productie om dezelfde reden stil.

Al twee jaar worden binnen de EU verhitte discussies gevoerd over een meer 'open strategische autonomie'. Frankrijk en ook de (Franse) EU-industriecommissaris Thierry Breton dringen aan op het opzetten van sterke Europese allianties, zoals die inmiddels voor batterijen is gestart. Ook moet de EU een eigen computerchipproductie opbouwen, waarbij de commissie ook vindt dat partners uit de VS en Taiwan moeten kunnen worden binnengehaald.

Europarlementariër Tom Berendsen (CDA) vindt ook dat de EU moet inzetten op strategische sectoren die van belang zijn voor de economie van de toekomst, zoals batterijen en de chipindustrie. "We zijn te afhankelijk van andere delen van de wereld, dat moet anders. Er zijn ook flinke investeringen nodig in sleuteltechnologieën zoals kunstmatige intelligentie, fotonica en quantumtechnologie. Als we in bepaalde sectoren koploper worden of blijven, dan zijn andere delen van de wereld ook afhankelijk van ons. En waar mogelijk productie terug naar Europa halen, bijvoorbeeld door robotisering. Alleen dan houden we onze toekomst in eigen hand."

GroenLinks vindt het "goed dat de commissie door de pandemie nu minder is gefixeerd op vrijhandel en meer wil kijken naar de geopolitieke positie van de industrie", zegt Europarlementariër Bas Eickhout. Maar hij mist een ambitieuze groene industriepolitiek. "We moeten kiezen voor strategisch investeren in verduurzaming en het opzetten van markten voor groene producten. De industrie is gebaat bij duidelijkheid. Dus: kies een aantal sectoren en kansrijke industriële clusters, zoals staal of de chemie, waar een plan voor komt om zo snel mogelijk klimaatneutraal te worden."

Het kabinet stuurt de komende maanden een officiële positiebepaling over de Europese industriestrategie naar de Tweede Kamer, laat het ministerie van Economische Zaken weten.

Terug naar boven