r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel stelt gezamenlijke inkoop van Covid-19-medicijnen voor

woensdag 5 mei 2021, 12:48
Photographer: Jennifer Jacquemart
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil namens de EU-landen ook geneesmiddelen tegen Covid-19 gaan inkopen. Volgens vicevoorzitter Margrethe Vestager is het "broodnodig" dat de EU naast een voorraad vaccins ook voor voldoende medicijnen tegen de ziekte zorgt.

Volgens de Deense moet het EU-beleid zich richten op de hele fase, van onderzoek naar en ontwikkeling van Covid-19-geneesmiddelen tot en met de toepassing ervan. Verschillende farmaceuten, waaronder Pfizer, Merck en Roche, investeren al in behandelingen die moeten voorkomen dat Covid-19-patiënten in het ziekenhuis belanden en zieken helpen sneller te herstellen.

Tot nu toe heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) nog maar één middel voor de EU goedgekeurd. Het gaat om remdesivir, dat wordt toegediend aan Covid-19-patiënten die zuurstof nodig hebben. De commissie heeft daarvan al enkele tienduizenden doses voor de EU aangekocht van de Amerikaanse fabrikant Gilead Sciences.

Volgens EU-bronnen hoopt de commissie dat nog dit jaar drie of meer medicijnen op de Europese markt kunnen worden toegelaten.

Terug naar boven