r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

President Bulgarije schrijft nieuwe verkiezingen uit voor juli

woensdag 5 mei 2021, 11:06
Video conference of the members of the European Council
Bron: The Council of the European Union

SOFIA (ANP/RTR) - De Bulgaarse president Roemen Radev gaat volgende week het parlement ontbinden, interim-ministers benoemen en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Dat meldt hij nadat de beslissende derde poging om een regering te vormen is mislukt. De nieuwe parlementsverkiezingen worden op 11 juli gehouden.

De socialisten van de BSP, die bij de verkiezingen op 4 april de op twee na grootste partij werden, hebben laten weten het mandaat voor het vormen een coalitie te zullen teruggeven. Volgens de grondwet is de president nu verplicht de nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

De centrumrechtse en pro-Europese GERB-partij van premier Boiko Borisov, die recentelijk besloot na ruim tien jaar op te stappen, werd vorige maand opnieuw uitgeroepen tot de winnaar maar haalde lang geen meerderheid. De zoektocht naar toeschietelijke partners om te kunnen blijven regeren liep op niets uit.

De populistische ITN, die onder leiding van de populaire zanger en tv-presentator Slavi Trifonov verrassend goed scoorde, weigerde als de nummer twee samenwerking met GERB, evenals andere protestpartijen. Schaakwereldkampioene Antoaneta Stefanova, de beoogd minister-president namens ITN, gaf haar opdracht zelf een regering samen te stellen ook snel terug tot groot ongenoegen van de BSP, die jarenlang in de oppositie zat.

Radev verwacht dinsdag een nieuwe kiescommissie aan te stellen, waarna de ontbinding van het parlement en de benoeming van de interim-ministers definitief worden.

Voor Bulgarije, dat door onder meer corruptie het armste land binnen de Europese Unie is, is een stabiel kabinet van belang om te kunnen profiteren van de miljarden die de EU beschikbaar heeft voor economisch herstel wanneer de coronacrisis voorbij is. Daarnaast wil Sofia in 2024 de euro invoeren.

Terug naar boven