r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Fransen dreigen met stroomonderbreking in visconflict met VK

dinsdag 4 mei 2021, 18:24
Boot op zee

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk staat klaar om "vergeldingsmaatregelen" te treffen tegen het Kanaaleiland Jersey als de Britse autoriteiten Franse vissers blijven tegenwerken. De doorgifte van elektriciteit vanuit Frankrijk via een onderzeese kabel naar het eiland kan worden onderbroken, dreigde minister Annick Girardin (Zee) in het parlement.

Het zou haar spijten als het zover moet komen, maar als het moet dan zal ze niet aarzelen, aldus de bewindsvrouw. Ze ontdekte naar eigen zeggen afgelopen vrijdag dat de Britten nieuwe toegangsvoorwaarden voor de Franse vissers hebben doorgevoerd, waardoor die korter actief kunnen zijn in het gebied en minder soorten uit het water mogen halen.

Het Verenigd Koninkrijk publiceerde een lijst met 41 Franse visboten waaraan nieuwe voorwaarden zijn gesteld die volgens haar niet zijn "afgestemd, besproken of aangemeld" als deel van de brexitovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. "Volkomen onaanvaardbaar", vindt Girardin. Zij vreest dat als Frankrijk geen actie onderneemt vissers ook worden geweerd uit andere visrijke Britse wateren.

Het eiland Jersey ligt ruim 20 kilometer van de Normandische kust. Het is geen deel van het VK, maar een Brits kroonbezit. Volgens een parlementariër uit de kuststreek zijn de Franse vissers woedend en strijdlustig.

Terug naar boven