r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederlandse gaat klimaatcentrum Europese Centrale Bank leiden

vrijdag 30 april 2021, 15:46
ECB in Frankfurt

FRANKFURT (ANP) - Het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de Nederlandse Irene Heemskerk benoemd tot hoofd van de onlangs opgerichte afdeling die de gevolgen van klimaatverandering onderzoekt. Deze afdeling moet nagaan wat de risico's van klimaatverandering zijn voor de economie en het financiële systeem.

De 45-jarige Heemskerk werkte eerder bij De Nederlandsche Bank (DNB). Op dit moment werkt ze als duurzaamheidsonderzoeker bij de International Financial Reporting Standards (IFRS) Foundation, die wereldwijd gangbare rapportageregels opstelt. Tussen 2014 en 2016 hield ze zich voor het ministerie van Economische Zaken bezig met een herziening van de gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven.

De ECB kondigde in januari aan voortaan al het onderzoek van medewerkers naar de gevolgen van milieuproblemen te bundelen in één Climate change centre. De afdeling bestaat uit ongeveer tien medewerkers, die op hun beurt met al bestaande teams werken.

De centrale bank voor de eurozone houdt rekening met een flinke impact van klimaatverandering op de economie en bijvoorbeeld banken. Zo kunnen extreme weersomstandigheden hun weerslag hebben op de bredere economie. Daarnaast brengt de overgang naar een maatschappij zonder fossiele brandstoffen ook veel onzekerheid met zich mee. Dergelijke effecten moeten onderzoekers van de ECB onder andere in hun voorspellingsmodellen meenemen.

Terug naar boven