r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Horizon Europa: hoe de EU investeert in wetenschap

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 26 april 2021.
LG stand at MWC17 in Barcelona
Bron: European Commission

Het Europese onderzoeksprogramma ondersteunt wetenschappelijke doorbraken om het herstel van COVID-19 te stimuleren en de groene en digitale transformatie van de EU te vergemakkelijken.

Horizon Europe is een EU-programma dat onderzoeken en innovatie financiert met een budget van meer dan 95 miljard euro voor 2021-2027. Bij de onderhandelingen over de langetermijnbegroting van de EU hebben de leden van het Europees Parlement 4 miljard euro extra voor het programma veiliggesteld.

De belangrijkste doelstellingen zijn het versterken van wetenschap en technologie, het bevorderen van het concurrentievermogen van de industrie en het uitvoeren van de ambities voor duurzame ontwikkeling in de EU.

De COVID-19-pandemie heeft aangetoond dat onderzoek en innovatie cruciaal zijn voor economisch herstel. Honderden miljoenen euro's zijn gemobiliseerd voor onderzoeksprojecten die onderzoek doen naar het coronavirus in het kader van het vorige EU-financieringsprogramma, Horizon 2020. Het nieuwe programma zal gezondheidsonderzoek blijven ondersteunen en de gezondheidssystemen van de EU helpen zich voor te bereiden op toekomstige crises.

Het nieuwe financieringsprogramma voor onderzoek zal de digitale en groene transities financieren, met name door de industrie te helpen CO2-arm te worden, de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en ervoor te zorgen dat het COVID-19-herstelplan het klimaat een prioriteit maakt. Het omvat ook een specifieke toewijzing voor creatieve en culturele industrieën die door de pandemie zijn geraakt. Het onderzoeksprogramma zal zich concentreren op vijf prioriteitsgebieden:

  • Het versnellen van de transitie naar een klimaatneutraal en duurzaam EU
  • Het genezen van kanker
  • Het creëren van 100 klimaatneutrale steden in 2030
  • Het herstellen van onze oceanen en wateren
  • Het ervoor zorgen dat 75 procent van de bodems in 2030 gezond is

Het budget voor Horizon Europe is verdeeld over vier pijlers. De eerste pijler richt zich op het ondersteunen en versterken van Europees onderzoeks- en innovatietalent. De tweede pijler zorgt voor financiering voor wetenschap die wereldwijde uitdagingen aanpakt. De derde pijler ondersteunt onderzoeksgestuurd ondernemerschap, terwijl de vierde pijler onderzoeksnetwerken en samenwerking financiert.

Het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) en de Europese Innovatieraad (EIC) worden beide gefinancierd via het Horizon Europa-programma. Het EIT helpt de kloof tussen onderzoek en de markt te verkleinen, waardoor Europa innovatiever wordt. De EIC heeft als doel om baanbrekende technologieën en innovaties te ondersteunen door nieuwe markten te creëren en internationaal op te schalen.

Lees meer

Productinformatie

REF.: 20210422STO02652


Terug naar boven