r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Steeds meer EU-landen solidair met Tsjechen in ruzie met Russen

vrijdag 23 april 2021, 17:21
gewijzigd
Kremlin
Bron: WikiMedia/Meghas

VILNIUS/MOSKOU (ANP/RTR) - De EU-lidstaten Litouwen, Letland en Estland wijzen in totaal vier Russische diplomaten uit als teken van solidariteit met EU-land Tsjechië, dat met Rusland in de clinch ligt. De regering in Praag stuurde al achttien Russische diplomaten weg omdat twee Russische spionnen achter een fatale explosie in een munitiedepot in 2014 zouden zitten. Tsjechië dreigt met nog meer uitwijzingen.

Moskou reageerde vrijdag prompt en stelde een limiet aan het aantal medewerkers van de Tjsechische ambassade in de Russische hoofdstad, waardoor er tientallen personen zouden moeten vertrekken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de stappen van Tsjechië onverantwoord en provocerend. Daarnaast haalde de Russische ambassade in Estland uit naar het besluit van de regering daar, dat als onvriendelijk en ongegrond werd bestempeld.

Tsjechië had andere EU-landen gevraagd zijn voorbeeld te volgen. Buurland Slowakije gaf daar donderdag al gehoor aan door drie Russische diplomaten uit te wijzen. De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis maakte vrijdag de reactie van de drie Baltische staten bekend. Hij sprak van een "ongekend en gevaarlijk incident". Litouwen stuurt twee Russen weg en de twee andere Baltische landen elk een. Rusland wees in een eerdere reactie al twintig Tsjechen en drie Slowaken uit.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei donderdag in een telefoongesprek met de Tsjechische premier Andrej Babiš solidair te zijn met Praag, maar kondigde geen maatregelen aan. Ook de EU en de NAVO hebben solidariteit betuigd met de lidstaat.

De Tsjechische politie is sinds een week op zoek naar twee Russen met meerdere paspoorten die behalve van betrokkenheid bij de explosie ook worden verdacht van de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in Engeland. Rusland ontkent iets met de explosie te maken te hebben en noemt de Tsjechische beschuldigingen "provocatief en onvriendelijk".

Terug naar boven