r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Diplomatieke ruzie tussen Rusland en Tsjechië escaleert

donderdag 22 april 2021, 17:50
Het Kremlin
Bron: Julmin/Surendil

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Tsjechië blijft doorgaan met het uitwijzen van Russen in de slepende ruzie over een explosie in een munitiedepot in 2014, waar de Russen achter zouden zitten. Minister van Buitenlandse Zaken Jakub Kulhanek zei dat het aantal personeelsleden in de Russische ambassade in Praag voor eind mei op het niveau moet zijn van het aantal Tsjechen in de ambassade in Moskou.

Daar zijn in de huidige ruzie nog ongeveer 25 mensen over. En Rusland heeft nog zo'n honderd medewerkers in de diplomatieke vertegenwoordiging in Praag. Driekwart van hen moet dan naar huis.

Buurland Slowakije heeft besloten uit solidariteit met Tsjechië drie Russische diplomaten uit te wijzen, zei premier Eduard Heger op televisie. Ze krijgen zeven dagen om te vertrekken. Rusland liet volgens persbureau Interfax in een reactie vrijwel direct weten drie Slowaakse diplomaten de deur te wijzen. De regering in Praag had andere EU-landen gevraagd strafmaatregelen te treffen.

Tsjechië en Rusland liggen met elkaar overhoop omdat de Tsjechische autoriteiten twee Russische spionnen verantwoordelijk houden voor een fatale explosie in een munitiedepot. Daardoor vielen twee doden. De Tsjechische politie liet weten op zoek te zijn naar twee mannen met meerdere paspoorten. Het gaat om een duo dat ook wordt verdacht van de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in Engeland.

Rusland ontkent iets met de explosie te maken te hebben en noemt de beschuldigingen "provocatief en onvriendelijk". De landen hebben maatregelen tegen elkaar genomen. De Tsjechische regering wees al achttien Russen uit en Moskou reageerde meteen door twintig Tsjechische diplomaten te vragen het land te verlaten.

Het einde van het diplomatieke conflict lijkt nog niet in zicht. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verweet de Tsjechen een "show" op te voeren en waarschuwde dat een "gepaste reactie" zal volgen.

Terug naar boven