r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

ECB zegt bij rentebesluit mogelijk al iets over afbouwen steun

donderdag 22 april 2021, 3:30
ECB in Frankfurt

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) neemt donderdagmiddag weer een rentebesluit. Beleggers en economen zijn daarbij vooral benieuwd naar de visie van de centrale bank op de economische vooruitzichten voor de eurozone. Ook laat de ECB mogelijk al iets los over het afbouwen van zijn steunprogramma's, wat op een gegeven moment ongetwijfeld zal moeten gebeuren.

Nu worden nog geen wijzigingen in beleid van de ECB verwacht. Door de coronalockdowns heeft de economie van de eurozone juist nog volop steun nodig. Zolang de economie niet voldoende is hersteld is het niet mogelijk de steunmaatregelen weg te nemen, gaf ECB-president Christine Lagarde onlangs aan.

Volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), zou de ECB al na de zomer een begin moeten maken met het terugschroeven van de schuldaankopen vanwege de crisis. In een interview met persbureau Reuters noemde Knot het eerder deze maand logisch dat vanaf het derde kwartaal de steun wordt afgebouwd. Knot wees daarbij bijvoorbeeld op de vooruitzichten wat betreft economische groei en inflatie.

Bij het vorige rentebesluit in maart besloten de beleidsmakers bij de ECB nog om het tempo waarin obligaties worden opgekocht aanzienlijk op te voeren. Dat was bedoeld om al te hevige rentestijgingen op de financiële markten in te dammen. Die hingen samen met de forse stimuleringsmaatregelen in de Verenigde Staten. Maar inmiddels lijkt de rust op dit vlak weer wat wedergekeerd.

Terug naar boven