r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland enige EU-land waar sinds 2010 aantal verkeersdoden steeg

dinsdag 20 april 2021, 15:20
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - In Nederland is het aantal verkeersdoden tussen 2010 en 2020 met 1 procent gestegen. Het is de enige EU-lidstaat waar de afgelopen tien jaar het aantal personen dat bij een verkeersongeval om het leven kwam toenam, ondanks een sterke daling van 8 procent vorig jaar doordat er vanwege de lockdowns minder mensen op de weg waren. Met 31 doden per 1 miljoen inwoners vorig jaar scoort Nederland overigens wel flink lager dan het EU-gemiddelde van 42, meldt de Europese Commissie.

In de hele Europese Unie van 27 landen is het percentage verkeersdoden sinds 2010 met 36 gedaald. Vorig jaar verloren ongeveer 18.800 mensen hun leven op de Europese wegen, bijna 4.000 of 17 procent minder dan in 2019. Het is een "historisch laag niveau", zegt het dagelijks EU-bestuur, "duidelijk, maar niet meetbaar" veroorzaakt door het lagere verkeersvolume vanwege de lockdowns.

De EU heeft wereldwijd gezien nog steeds de veiligste wegen, met Zweden als de nummer één (18 verkeersdoden per miljoen inwoners) en Roemenië (85) de gevaarlijkste. In Bulgarije (-26 procent), Italië en Hongarije (beide -25 procent) was de daling van het aantal verkeersdoden vorig jaar het grootst. In de EU zijn 70 procent van alle verkeersdoden in stedelijke gebieden kwetsbare weggebruikers zoals voetgangers, motorrijders en fietsers.

Volgens EU-commissaris Adina Vălean (Vervoer) is er actie nodig om te voorkomen dat de cijfers weer stijgen tot het niveau van voor de virusuitbraak. Want ondanks de scherpe daling heeft de EU het doel om tussen 2010 en 2020 het aantal verkeersdoden gemiddeld met de helft terug te dringen niet gehaald, behalve in Griekenland (-54 procent).

Terug naar boven