r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ook EU straft bedrijven Myanmar waarmee leger geld verdient

dinsdag 20 april 2021, 8:09
gewijzigd
Europa op de wereldbol met sterren van de EU
Bron: © European Union, 2017

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie straft twee conglomeraten van bedrijven waarmee het Myanmarese leger geld verdient. "We verhogen de druk om de militairen aan de onderhandelingstafel te krijgen", zegt de Duitse buitenlandminister Heiko Maas.

De EU legde eerder al strafmaatregelen op aan de leider van de junta en aan negen andere leden van de legertop. Die maakte begin februari een eind aan de prille democratie in het Zuidoost-Aziatische land en treedt ongenadig hard op tegen de demonstranten die tegen de staatsgreep in het geweer zijn gekomen.

De EU wil niet alleen de inkomsten van het leger afknijpen, maar straft ook nog eens tien nieuwe kopstukken van de junta. Deze sanctielijst telt nu 35 namen. De gestraften kunnen de EU niet meer in en verliezen de toegang tot eventueel daar ondergebracht vermogen. Ook mogen burgers en bedrijven in de EU niet langer zaken met hen doen.

Het leger gaat maar door met het geweld tegen demonstranten en brengt Myanmar verder en verder richting de afgrond, zei Maas na afloop van overleg met zijn EU-collega's. De nieuwe sancties moeten de legertop tot inkeer brengen. Als de generaals doorgaan op deze weg kunnen ze "alleen maar meer lijden" verwachten, aldus de EU-ministers. En geen versteviging van hun gezag.

Met de beide conglomeraten MEHL en MEC heeft het Myanmarese leger een flink deel van de economie in zijn greep. De VS legden de twee omvangrijke bedrijvennetwerken vorige maand al sancties op.

Maas rekent erop dat de sancties "in de komende dagen" van kracht worden.

De EU blokkeert al langer geld dat rechtstreeks naar de Myanmarese autoriteiten vloeit.

Terug naar boven