r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oekraïne en Rusland bespreken conflict in Oost-Oekraïne

maandag 19 april 2021, 8:30
Kremlin
Bron: WikiMedia/Meghas

KIEV (ANP/AFP) - Afgevaardigden uit Oekraïne en Rusland bespreken maandag in Kiev het conflict in Oost-Oekraïne, waar de spanningen tussen de pro-Russische separatisten en Oekraïense troepen zijn opgelopen. Frankrijk en Duitsland zullen bemiddelen.

De strijdende partijen gingen vorig jaar akkoord met een staakt-het-vuren, maar er vonden de afgelopen weken meermaals gewelddadige botsingen plaats. Oekraïne en Rusland geven elkaar de schuld van de opgelopen spanningen. Er wordt gevreesd voor een verdere escalatie van het conflict.

Oekraïne maakt zich zorgen over de Russische troepenbouw aan de grens. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken wordt gedreigd "met oorlog en de vernietiging van de Oekraïense staat". Rusland vindt dat westerse landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, "moeten stoppen met deelname aan de propagandacampagne rond Russische activiteiten op Russisch grondgebied die niemand bedreigen".

Het conflict in Oost-Oekraïne ontstond nadat Rusland in 2014 de Krim annexeerde. Door de gevechten zijn naar schatting meer dan 13.000 mensen om het leven gekomen. Frankrijk en Duitsland treden sinds 2015 op als bemiddelaars tussen Oekraïne en Rusland.

Het conflict wordt deze maandag ook besproken door de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten.

Terug naar boven