r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Reuters: EU komt met duurzaamheidsvoorwaarden voor transport en industrie

vrijdag 16 april 2021, 21:55
Vliegtuig op de luchthaven
Bron: © PDC

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie maakt volgende week de voorwaarden bekend waaraan transport, industrie en gebouwen moeten voldoen om te worden aangemerkt als een duurzame investering. Een besluit om aardgas en kernenergie al dan niet als 'groen' te bestempelen wordt uitgesteld, omdat de EU-landen het daarover niet eens zijn. Dat meldt persbureau Reuters, dat een conceptdocument heeft ingezien.

Het label 'duurzaam' mag alleen worden toegekend aan die activiteiten die voldoen aan de doelstellingen van de EU om de uitstoot van broeikasgassen snel te verminderen. Het doel van de Europese voorwaarden is om groene activiteiten inzichtelijker en aantrekkelijker te maken voor investeerders.

Volgens Reuters omvat het document gedetailleerde definities van wat voortaan zal gelden als duurzaam in verschillende sectoren, zoals bij de productie van onder meer cement, staal en batterijen. De auto-industrie kan bijvoorbeeld vanaf 2026 alleen maar als groen worden bestempeld bij de productie van voertuigen die emissievrij zijn.

De EU-landen zijn verdeeld over de vraag of gasgestookte elektriciteitscentrales als groen moeten worden beschouwd. Aardgas wordt daarom waarschijnlijk later dit jaar, samen met kernenergie, in een afzonderlijk voorstel aan de orde gesteld.

Terug naar boven