r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie wil harde aanpak georganiseerde misdaad

woensdag 14 april 2021, 15:41
gewijzigd
Ylva Johansson
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat de georganiseerde misdaad de komende vijf jaar harder aanpakken. Dat gebeurt met strengere handhaving van wetten, nauwere justitiële samenwerking tussen lidstaten en het gebruiken van nieuwe technologieën. Het gaat vooral om drugshandel, mensensmokkel en -handel, georganiseerde vermogensdelicten en fraude. In 2019 leverde dat volgens Brussel criminelen in de EU ongeveer 139 miljard euro op.

Volgens het dagelijks EU-bestuur past de georganiseerde misdaad zich snel aan. Zo zijn ze tijdens de coronapandemie online namaakmedicijnen en niet bestaande behandelingen gaan verkopen. Commissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken): "Deze groepen vormen een van de grootste bedreigingen voor onze veiligheid. Ze zijn zeer professioneel en 70 procent is actief in drie of meer lidstaten. We hebben al pogingen van zwendelverkoop met meer dan een miljard vaccins ontdekt."

De commissie wil betere afspraken binnen de EU over het uitwisselen van bijvoorbeeld DNA-gegevens, vingerafdrukken en kentekenplaten. Ook scherpt ze wetgeving aan om financiering van georganiseerde misdaad moeilijker te maken, bijvoorbeeld door witwaspraktijken. Criminelen gebruiken ook steeds vaker versleutelde communicatie. Brussel gaat het mogelijk maken om daar in een strafrechtelijk onderzoek legaal toegang toe te krijgen.

"Georganiseerde misdaad lijkt zich steeds beter te organiseren", reageert Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) op de plannen van de Europese Commissie. "Verhalen over omkoping, afpersing en loverboys in ons land doen soms denken aan een Netflix-serie. Maar het is een bittere realiteit voor vaak heel gewone bedrijven en gezinnen. Daar moeten we als Europese Unie een keiharde vuist tegen kunnen maken. De aanpak van internationale criminaliteit begint aan de grens en dus wil het CDA dat er meer wordt geïnvesteerd in regionale samenwerking tussen politiekorpsen en dat er een breder mandaat komt voor Europol."

Terug naar boven