r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Videoserie #kenjegrondwet en debat over de toekomstbestendigheid van de Nederlandse Grondwet op 19 april

woensdag 14 april 2021, 13:32

DEN HAAG (PDC) - De grondwet is al ruim 200 jaar de basis van onze rechtsstaat, maar hoe goed kennen burgers, politici en rechters de Nederlandse Grondwet? Wat zouden de voordelen zijn van een betere kennis van de grondwet? En hebben we niet een nieuwe, meer toekomstbestendige grondwet nodig? Het Huygens ING organiseert in samenwerking met het Montesquieu Instituut en de Universiteit van Maastricht op 19 april een debat over de toekomstbestendigheid van de Nederlandse Grondwet.

#kenjegrondwet

In de aanloop naar het debat is de vierdelige videoserie #kenjegrondwet gemaakt, waarin historicus en presentator Eveline van Rijswijk rondom de verkiezingen in gesprek ging met enkele van de panelleden van het debat. Zij spraken onder andere over de ontoegankelijkheid van de grondwet, de grondwet als rechtsinstrument en grondwet als symbolische kracht.

Het debat zelf zal worden ingeleid door Marijke van Faassen en gemodereerd door Eveline van Rijswijk. Verder bestaat het panel uit historici Karin van Leeuwen (Universiteit van Maastricht) en Kors Visscher (Universiteit voor Humanistiek), rechtsgeleerden Janneke Gerards (Universiteit Utrecht) en Luc Verhey (Universiteit Leiden), journalist Ariejan Korteweg (de Volkskrant) en Hanneke Schipper-Spanninga (directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

Op maandag 19 april zullen de panelleden in Nieuwspoort in Den Haag met elkaar in debat gaan over de toekomstbestendigheid van de Nederlandse Grondwet. Het debat begint om 16.30 uur, en is te volgen via een livestream.

Delen

Terug naar boven