r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Overleg Brussel en Londen over problematiek Noord-Ierland

woensdag 14 april 2021, 8:13
gewijzigd
Het VK is uitgescheurd uit de Europese vlag
Bron: © European Union, ??

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zoeken toenadering in hun conflict over handelsafspraken voor Noord-Ierland, waar al meer dan een week rellen zijn uit onder meer onvrede over de gevolgen van de brexit. Eurocommissaris Maros Sefcovic en de Britse brexittopman David Frost spreken elkaar donderdag volgens EU-bronnen. Ingewijden laten weten dat het nog te vroeg is voor een doorbraak.

Volgens een Britse woordvoerder hebben Brussel en Londen de afgelopen dagen op technisch niveau over de kwestie onderhandeld. Volgens betrokkenen zijn er echter "aanzienlijke" meningsverschillen over een mogelijke oplossing.

De EU heeft vorige maand een juridische procedure in gang gezet tegen het VK nadat de Britse regering eenzijdig besloot het invoeren van controles op goederen die van Britse bodem naar Noord-Ierland worden verscheept uit te stellen tot 1 oktober. Er was afgesproken dat daarmee tot 1 april werd gewacht om eerst te wennen aan de gevolgen van de brexit.

Maar de controles op binnenkomende goederen zijn nodig omdat het Britse Noord-Ierland ook na de brexit tot de Europese interne markt bleef behoren. Ze zullen plaatsvinden in een aantal havens en op de luchthaven van hoofdstad Belfast, en niet op de (land-)grens tussen Noord-Ierland en (EU-land) Ierland.

Het Europees Parlement eist dat de Britten zich houden aan de afspraken in het zogeheten Noord-Ierse protocol over invoering van controles. Uit protest heeft het nog niet gestemd over het nieuwe handels- en samenwerkingsverdrag waarover de EU en het VK het in december eens werden. Dat handelsverdrag wordt sinds de definitieve brexit sinds 1 januari voorlopig al toegepast maar moet formeel worden goedgekeurd door het parlement. Als dat niet voor eind april gebeurt, en de tijdelijke regeling wordt niet verlengd, dan vervalt het handelsverdrag en zullen er wederzijds heffingen en quota komen.

Terug naar boven