r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Charles Michel verdedigt toekijken bij vernedering Von der Leyen in Turkije

woensdag 7 april 2021, 22:57
Recep Tayyip Erdogan en Charles Michel
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Dat voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie op bezoek bij de Turkse president Erdogan geen passende stoel kreeg, zat ook haar reisgenoot Charles Michel wel degelijk dwars. De voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders verdedigde zich tegen de scherpe kritiek dat hij had moeten ingrijpen.

Von der Leyen werd afgescheept met een plaats op de bank tegenover Erdogans buitenlandminister, ver van Erdogan en Michel. De zichtbaar ontstemde commissievoorzitter vroeg daarvoor nog tevergeefs de aandacht. Michel zweeg en dat wordt hem door velen aangerekend.

De "schrijnende situatie" waarin Von der Leyen belandde liet Michel niet koud, bezweert hij op Facebook. Maar toen ze doorkregen in wat een ongemakkelijke toestand ze beland waren, "kozen we ervoor om die niet te verergeren met een scène". Ze wilden voorrang geven aan de kwesties die ze met Erdogan wilden bespreken.

Michel betreurt dat de rel "het belangrijke en nuttige werk dat we samen in Ankara hebben verricht" overschaduwt. En "dat de indruk is ontstaan dat hij onverschillig zou zijn geweest" over wat Von der Leyen overkwam. De Belg is juist trots dat hij mag samenwerken met vrouwen in de hoogste politieke rangen, verzekert hij.

Delen

Terug naar boven