r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Overleg EU-ministers Volksgezondheid na EMA-oordeel AstraZeneca

woensdag 7 april 2021, 15:40
injectiespuit

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese ministers van Volksgezondheid vergaderen woensdagmiddag vanaf 18.00 uur online over de veiligheid van het AstraZeneca-vaccin. De Portugese minister Marta Temido, de huidige EU-voorzitter, heeft hen daarvoor uitgenodigd omdat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dan naar verwachting zijn oordeel over het coronavaccin naar buiten heeft gebracht, tweet een Portugese woordvoerster.

De vergadering is volgens een persbericht bedoeld om de 27 lidstaten op een lijn te krijgen als het over de vaccinatiecampagnes gaat. "Het doel is de standpunten met elkaar in overeenstemming te brengen, niet alleen om de verspreiding van desinformatie te stoppen maar ook om tot een gemeenschappelijk begrip te komen over de vaccinatie-inspanningen in de EU". Het EMA zal ook vertegenwoordigd zijn bij het overleg, "om verduidelijking te verschaffen over hangende kwesties over de analyse van het AstraZeneca-vaccin".

Het EMA, de toezichthouder voor vaccins en geneesmiddelen, houdt woensdagmiddag een virtuele persbriefing, die gepland staat voor 16.00 uur. Een commissie van deskundigen van het EU-agentschap heeft in de afgelopen dagen gekeken of er een verband is tussen het Covid-19-vaccin van het Brits-Zweedse farmaceutische bedrijf en een zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Enkele tientallen mensen in Europa hebben die klachten na een prik met het AstraZeneca-vaccin gemeld. In Nederland zijn vijf meldingen bekend. Bij drie van hen kwamen de bloedpropjes bij de longen terecht. Een vrouw is aan zo'n embolie overleden. Een andere vrouw kreeg ook een hersenbloeding.

Terug naar boven